Metgia vegetal: l’alquímia de l’aixada

Beuratges, potatges, pocions, herbades, potingues, remeis, ferments, infusions, fermentats, lixiviats, efervescències, homogeneïtzats, escurats, filtrats, vaporats, preparats, ruixims, decoccions, bulliments, escaldufats, macerats, purins, brusquines, fumigats, detergits, mesclaments, commixtions, composicions, mescladisses, (…)

D’entre tot el reguitzell de petits oficis que componen l’ofici major de l’horticultor, us en destaco un que mica en mica m’ha anat captivant. I més val que hagi estat així, doncs convé cultivar també el gust per les feines. Sobretot per les importants. Sovint s’han de rosegar una mica, provant-ho d’un costat i de l’altre però gairebé sempre hom aprèn a extreure’n la dolçor d’algun racó – o a imaginar-se-li, en extrem.

Pel cas, es tracta de la utilització de preparats vegetals per tal de tenir cura de l’hort. De la vida a l’hort i al seu entorn en sentit ampli, essent possible utilitzar-los sobre les plantes i arbres, el sòl o el compost, per exemple. De fet, són tantes les possibilitats a l’hora d’emprar-los així com les especificitats a l’hora de preparar-los que es fa difícil poder-ne parlar tan sols una mica sense que tot plegat s’allargui i es densifiqui en extrem -a banda que necessitaríem una altra persona per fer aquest paper.

Així doncs, per aquesta vegada i pendent de reprendre el tema més endavant, us l’exposo des de la cripticitat de l’alquímia: a la manera del curandero.

Us proposo doncs una recepta a mode de tònic universal que busca fer salut, en això de fer créixer on podem prou plantes sanes com per atipar-nos-en, que vol ser l’horticultura a la que no li falten lletres.

Us apunto les propietats de cadascun dels elements i com preparar-los i al final us explico com mesclar-los i com utilitzar-los.

 

Ortiga / Urtica dioica / FERMENTACIÓ AERÒBICA

PROPIETATS: Fortificant, estimulant de la flora microbiana del sòl i de la vegetació.

PREPARACIÓ: Ompliu un bidó gran (+ 50L, de plàstic) amb 2/3 parts del volum de fulles sense premsar (sense arrencar-les, talleu les plantes a mitja alçada i les tritureu amb unes tisores de podar per ajudar la reacció) i acabeu d’omplir-lo d’aigua (de pou, de pluja o airejada uns dies si és de l’aixeta) deixant un mínim de 25 cm sense cobrir de la part superior.

Manteniu el bidó sense tapar en un recés sense que estigui a ple sol. Remeneu-lo diàriament amb molta energia uns 5 minuts – si, fins que us facin mal els braços – en sentit horari i antihorari, alternativament. Veureu que des del segon o tercer dia, quan remeneu comença a aparèixer una escuma efervescent originada per la reacció de fermentació aeròbica.

Repetiu el procés durant uns 15 dies (10 a l’estiu i fins a gairebé 20 a l’hivern) fins que veieu que aquesta escuma deixa d’aparèixer i només hi ha les bombolles de l’acció física de remenar. La reacció haurà acabat en aquest moment, de manera que abans que passin 2 dies, convé que traieu les fulles i filtreu el líquid minuciosament (amb una tela mosquitera primer, i amb un teixit poc espès després, per exemple).

Emmagatzemeu-lo omplint ampolles fins a dalt sense que hi quedi aire a dins (fer-ho en recipients petits d’1 o d’1,5L evitarà que us quedi massa dies en contacte amb l’aire abans no n’acabeu tota l’ampolla).

Consolda / Symphytum officinalis / LIXIVIAT

PROPIETATS: Estimulant de la flora microbiana del sòl i de la vegetació, afavoreix el desenvolupament foliar dels cultius, afavoreix la multiplicació cel·lular curant cops i ferides.

PREPARACIÓ: Agafeu una palangana o un cubell de plàstic i feu-hi un bon nombre de forats a sota (podeu agafar directament un test de 30 o 50L, si el teniu a mà) i ompliu-lo fins a dalt de fulles de consolda ben premsades.

Col·loqueu un recipient a sota d’aquest que acabeu d’omplir (segons com, us farà falta trobar algun tipus de suport perquè tot plegat s’aguanti bé) que servirà per recollir el líquid que n’anirà sortint al cap d’uns dies. Convé que ho instal·leu tot plegat en un lloc aixoplugat o tapar-ho bé perquè no us hi entri aigua si plou.

Agafeu alguna cosa amb una superfície plana i que pesi (més de 3kg, per entendre’ns) i deseu-la sobre les fulles a fi que les vagi premsant. Veureu que amb els dies el volum de les fulles es va reduint i per la part inferior n’apareix un lixiviat – un líquid, vaja – molt fosc. Aneu-lo desant en ampolles a mesura que vagi sortint, i aneu omplint el cubell de noves fulles per la part de dalt – a sota del pes.

Cua de Cavall / Equisetum arvense / DECOCCIÓ

PROPIETATS: Insectífuga, dinamitzadora del creixement i fungicida preventiu.

PREPARACIÓ: Posem 50 grams de planta seca en remull amb 5L d’aigua (de pou, de pluja, mineral o airejada uns dies si és de l’aixeta) durant 24 hores en una olla.

Després d’això, amb l’olla tapada i a foc mig, la fem bullir durant 30 minuts i la deixem tapada tota la nit perquè infusioni. Ja la tenim llesta per utilitzar. La podem guardar igualment en ampolles, tot i que per disposar de tot el potencial de la decocció es recomana utilitzar-la immediatament un cop acabat el procés.

Bardana / Arctium lappa / FERMENTACIÓ AERÒBICA

PROPIETATS: Estructurant, estimula la vida al sòl i la vegetació, efecte fungicida.

PREPARACIÓ: Utilitzem exactament el mateix procediment que amb les ortigues, si bé veureu que la Bardana fermenta més ràpid i amb menys de 10 dies la reacció s’acabarà i la podreu filtrar.

Iogurt natural

PROPIETATS: Fungicida preventiu. Acidifica la superfície foliar dificultant la proliferació dels fongs.

 

COM PREPARAR EL TÒNIC?

Una vegada tingueu tots els components a punt, es tracta tan sols de mesclar-los bé en les proporcions que indica la imatge de baix. Podeu barrejar-los bé entre ells primer i després abocar-los a la motxilla/recipient per fumigar, tenint sempre en compte que han d’estar molt ben filtrats perquè no obturin el difusor.

Així i tot, com que pel cas es tracta d’una mescla bastant potent on utilitzem més d’un preparat vegetal a la vegada, combinant-los, rebaixarem una mica les dosis que es recomanen quan s’utilitzen individualment.

Us faig una proposta per mesclar-les suposant que tinguéssiu una motxilla per fumigar de 10L de capacitat:

Ortiga                                 1 L
Cua de Cavall                  1 L
Consolda                           0,3 L
Bardana                             0,3 L
Iogurt                                  250 gr
Aigua sense clor             Els 7,4 litres restants…

 

QUAN I COM S’APLICA?

Podeu aplicar aquest preparat una vegada a la setmana o cada 10 dies a primera hora del matí o a darrera hora de la tarda (convé evitar les hores de més sol). En cas que hi hagi pluja, evidentment, eviteu fer-ho abans que plogui. Després d’un ruixat, en canvi, és un bon moment per emprar-lo!

Cal aplicar la preparació amb un difusor (o un esprai, a escala micro) i convé assegurar-se que arriba tant a l’anvers com al revers de les fulles així com les tiges de les plantes que vulguem tonificar. Per evitar “malgrastar” la preparació, ens assegurarem de mullar totes les zones sense que arribin a regalimar.

Si encara no us hi heu posat mai, veureu que tot plegat pot ser una mica enrevessat les primeres vegades, però un cop tingueu el rebost ben abastit de “preparats purs”, en ben poca estona podreu tenir un bon estoc de remeis a punt per utilitzar! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.